آموزش, دسته‌بندی نشده

وال پست

وال پست

وال پست (نگهدارنده دیوار)

وال پست (والپست جدید) wall post به معنی نگهدارنده (Post) و دیوار (Wall) در برابر نیروهای وارد بر آن میباشد. درواقع هدف اصلی در اجرای وال پستها جلوگیری از تغییر شکل خارج از صفحه دیوارهای غیرسازه ای بوده و والپست هیچ نقشی در تحمل بارهای جانبی ناشی از زلزله ندارد.(وظیفه تحمل بار جانبی زلزله بر عهده اسکلت سازه می باشد) ابعاد محاسبه شده تاثیر مستقیم در قیمت ناودانی والپست دارد. در ادامه وال پست چیست؟

به عبارت دیگر با توضیحات فوق میتوان گفت وال پست یک المان سازه ای یا غیر سازه ای نیست بلکه مجموعه ای است که وظیفه مهار دیوارهای غیرسازه ای را برعهده دارد . لازم به ذکر است والپست ها و میلگردهای بستر مکمل یکدیگر می باشند و هریک از اجزای جدا نشدنی این مجموعه هستند.

به طور کلی در استاندارد پیوست ششم 2800 زلزله تعریف مستقیم از والپست یا نگهدارنده دیوار وجود ندارد و هدف از تدوین این آیین نامه طراحی و اجرای اجزای غیر سازه ای می باشد که دیوار قسمت مهمی از این مجموعه غیر سازه ای می باشد که مجموعه نگهدارنده ها که به نام وال پست (والپست) معروف شده اند به منظور جداسازی دیوارها مطرح می گردند.

مطابق قسمت پ۶-۱ پیوست ششم استاندارد 2800 زلزله دیوارها باید برای بارهای اینرسی ایجاد شده در آنها، در جهت داخل صفحه و در جهت عمود بر صفحه طراحی شوند. در جهت داخل صفحه دیوار تحت تاثیر برش و خمش و در جهت عمود بر صفحه تحت تاثیر بار محوری ناشی از وزن دیوار و برش و خمش خارج از صفحه عمودی و افقی قرار می گیرد.

نظارت وال پست با کیست؟

” نظارت وال پست با کیست؟ ” یکی از مسائلی که در پروژه های ساختمانی بسیار مورد مناقشه مهندسان ناظر پروژه می باشد تعیین حدود مسئولیت طراحی ، محاسبات و …جهت رعایت پیوست ششم آیین نامه طراحی ساختمان ها در برابر زلزله استاندارد 2800 است.

با عنایت به ابلاغ پیوست ششم ویرایش چهارم و نامه شماره 89159/420 وزارت راه و شهرسازی (دفتر مقررات ملی و کنترل ساختمان) خطاب به کلیه مدیران راه و شهرسازی استانها در تاریخ 1400/07/20 بیش از 90 درصد وظیفه نظارت و محاسبه “طراحی لرزه ای و اجرای اجزای غیر سازه ای معماری” بر عهده مهندس سازه و محاسب می باشد.

حال مطابق نامه وزارت راه و شهرسازی میتوان گفت که نظارت بر والپستها با کدام ناظر عزیز می باشد. به طور خلاصه در زیر حدود مسئولیت طراحان و ناظران محترم جهت “طراحی لرزه ای و اجرای اجزای غیر سازه ای معماری” را شرح می دهیم.

 

نظارت والپست توسط طراح محترم سازه (مهندس محاسب):

  • ارایه راهکار هایی برای طراحی و مهار لرزه ای اجزای غیر سازه ای معماری
  • انجام محاسبات مربوط به طراحی و مهار لرزه ای
  • برآورد نیروهای وارد بر اجزای غیر سازه ای معماری و نیز نیروهای وارد بر اعضای سازه ای شامل تیرها و ستون ها
  • فاصله جداسازی دیوارهای خارجی و داخلی از ستون ها و فاصله جداسازی از سقف بر مبنای حداکثر خیز سقف تعیین شده
  • سازه هایی که با ضوابط پیوست ششم طراحی می شوند باید به تنهایی و بدون در نظر گرفتن اثر میانقاب ها نیز جوابگوی بارهای وارده شامل بار زلزله باشد مگر این که نقشه های سازه ای،میانقاب ها به عنوان اجزای سازه ای معرفی شده باشند که مشخصا موارد مذکور از سوی مهندس محاسب سازه تعیین می گردد.
  • دفترچه اطلاعات ساختمان مندرج در مبحث دوم مقررات ملی و کنترل ساختمان با موضوع کنترل روش طراحی و محاسبات سازه، طراحی و ارایه جزییات اتصال غیر سازه ای ، الحاقی و دیوارهای جداکننده
  • ارایه الزامات جانمایی  جزییات اجرایی عناصر وادار عمودی و افقی در دیوارهای خارجی و داخلی، چهارچوب در و پنجره،کنجهای مقاطع، سر آزاد دیوارها همچنین جانپناه بام، منوط به تحلیل سازه و انجام محاسبات اندرکنش اجزای غیر سازه ای با اجزای سازه ای و بر اساس اثر زلزله طرح
  • ارائه الزامات جانمایی عناصر وادار عمودی و افقی و انطباق آنها با نقشه های معماری و نازک کاری
  • محاسبه روش مسلح کردن دیوار با شبکه الیاف مطابق پیوست ششم

 

نظارت والپست توسط طراح محترم معماری:

  • ترسیم نقشه های جانمایی در پلان معماری

 

نظارت والپست توسط ناظر محترم سازه:

  • کنترل عملیات اجرایی سازه کنترل خیز سقف، وصله ها، کنترل جوش صحیح در کلیه اتصالات و قطعات فلزی تا زنگ زدایی پروفیل ها، اجرای پوشش محافظ و تست جوش
  • اجرای عملیات ساختمانی و نظارت بر اجرای عناصر وادار عمودی و افقی در محل های تعیین شده در انطباق با نقشه جانمایی ارایه شده
  • کنترل صحت میلگرد بستر در فواصل الزامی استاندارد و در بین ردیف بلوکهای دیوار منطبق بر جزییات اجرایی مربوط به هر یک از انواع بلوک های مورد استفاده در دیوارهای ساختمان
  • کنترل صحت اجرای اتصالات مطابق نقشه جزییات اجرایی ارایه شده توسط مهندس محاسب
  • کنترل تراز و شاقولی بودن وادارهای افقی و قائم
  • نظارت بر روش مسلح کردن دیوار با شبکه الیاف مطابق پیوست ششم

 

نظارت وال پست توسط ناظر محترم معماری:

  • کنترل تراز و شاقولی بودن وادارهای افقی و قائم
  • اجرای عملیات ساختمانی و نظارت بر اجرای بلوک چینی در فواصل بین عناصر وادار عمودی ، افقی و والپست های منقطع و همچنین بررسی ضخامت دیوارها، محل قرارگیری دیوارها و کنترل محل دیوارها ابعاد بازشو ها در کلیه دیوارهای خارجی و داخلی بنا در تمام طبقات و همچنین جان پناه بام

با توجه به مطالب فوق میتوان به طور دقیق به این سوال ” نظارت والپست با کیست؟ ” پاسخ داد.

بیشترین مسئولیت را در زمینه وال پست یا نگهدارنده ها در سازه را مهندس ناظر سازه و مهندس طراح یا محاسب بر عهده دارد.

فایل PDF نامه وزارت راه و شهرسازی برای دانلود در اختیار همکاران عزیز  در مقاله “نظارت والپست با کیست؟” در همین سایت قرار دارد.

 

برای آنکه بدانیم وال پست چیست و عملکرد آن چیست ابتدا اجزای وال پست را معرفی می نماییم.

والپست منقطع جدید در دیوار:

والپست منقطع (ناودانی نسل جدید) یا ناودانی منقطع که یکی از روشهای اتصال دیوار به اعضای سازه ای استفاده از اتصال کشویی در محل تماس است . مطابق بند ۶-۱-۴-۲-۵ قسمت الف پیوست ششم استاندارد ۲۸۰۰ زلزله والپست منقطع یا ناودانی نسل جدید(والپست جدید) یکی از موارد مورد تایید است. وال پست منقطع در ابعاد و ضخامتهای متفاوت توجه به محاسبات سازه پروژه تولید می شود. در نتیجه قیمت والپست وابسته به ابعاد و نیاز پروژه معین می شود. برای خرید والپست با ما تماس بگیرید.

در ادامه در خصوص ویژگیها و قیمت وال پست جدید و خرید والپست از سیف وال توضیحات کاملتری است.

استفاده از والپست منقطع علاوه بر استاندارد بودن و انطباق با آیین نامه های جاری منجر به کاهش حداقل ۳۰ درصدی هزینه ها خواهد گردید. لازم به ذکر است تمامی ورق های مصرفی SAFE WALL از کارخانه فولاد مبارکه اصفهان تهیه می گردد و کاملترین و به روز ترین  قیمت والپست را می توانید در سایت این شرکت مشاهده نمایید. ضخامت ورق های مورد استفاده این شرکت حداقل از 1.8 میلیمتر تا ۶ میلیمتر می باشند. لازم به ذکر است کلیه ابعاد مطابق سفارش تولید می شود و این شرکت در خصوص مقدار ضخامت و به طور کلی ابعاد مورد سفارش هیچگونه مسئولیتی ندارد.

همانطور که بیان شد در سبد کالای شرکت سیف وال والپست با ضخامت 1.8 میلیمتر (والپست 1.8) در بخش وال پست منقطع برای سفارس موجود است. والپست منقطع ۱/۸ در تمامی ابعاد در فروشگاه سیف وال موجود است.

کلیه قطعات تولید شده دارای سوراخ لوبیایی شکل جهت نصب میلگرد بستر و پیچ و رولپلاک یا رولبولت نمودن به ستون می باشند.(لوبیایی شکل بودن سوراخها به نصاب امکان رگلاژ کردن قطعه والپست را روی ستون به هنگام نصب را می دهد).

مطابق بند پ6-1-4-2-12 به منظور جلوگیری از آسیب به سازه های بتنی در حین اجرای اتصالات مهار دیوارها

  • کلیه اتصالات به سازه های بتتی یا با استفاده از میخ و پیچ انجام می شود و یا در هنگام اجرای اسکلت سازه بتنی صفحات دارای گل میخ یا میلگرد جوش شده دارای خم انتهایی در مکان ها و مقاطع مورد نظر جایگذاری می شوندو
  • محل میخ یا پیچ در لبه قطعات باید به فاصله ای از لبه اجرا شود که موجب قلوه کن شدن پوشش بتنی اعضای سازه نشود.
  • استفاده از میخ های کاشت به صورت ضربه ای ممنوع می باشد و می توان از روش کاشت چرخشی استفاده نمود.
  • الزاما زاویه نصب پیچ یا میخ در اجرای اتصالات بر سطوح اعضای سازه به صورت قائم می باشد.
  • پیشنهاد می شود محل قرارگیری پیچ و یا میخ بر روی قطعات اتصال توسط مته مناسب و با یک شماره کمتر ، از قبل سوراخ شود.

 اثر میانقاب و ضرورت والپست:

هنگامی که داخل قاب با دیوار پر شود خواص دینامیکی نظیر سختی، مقاومت و همچنین شکل پذیری و… در یک سازه نسبت به حالتی که از میانقاب صرفنظر می شود، تغییر می کند. در سال های اخیر در ایران بیشتر خرابی های زلزله متمرکز به علت اثر میانقابی است. (زلزله تلخ کرمانشاه)

هم اکنون در ساختمان های امروزی به اثر میانقاب بدون در نظرگیری رفتار لرزه ای در طراحی و لزوما دتایل اجرایی مناسب برای تفکیک آن توجه ای نمی شود و دیوار های سازه ای از جمله دیوار های داخلی و خارجی بدون هیچگونه تمهیداتی اجرا می شوند. (ضرورت استفاده از والپست های نسل جدید)
در نتیجه اجزای غیر سازه ای مانند دیوار های داخلی و نماها طوری اجرا شوند که تا حد امکان مانعی برای حرکت اعضای سازه ای در زمان زلزله ایجاد نکنند. در غیر این صورت، اثر اندر کنش این اجزاء با سیستم سازه باید در تحلیل سازه در نظر گیرد.

مطابق پیوست ۶ استاندارد ۲۸۰۰ ، حداکثر تعداد طبقات ساختمانی که میتوان بر اساس این پیوست از میانقاب برای تأمین مقاومت جانبی استفاده کرد، ۴ طبقه است. این در حالی است که برای دیوارهای جداسازی هیچ محدودیتی نداریم و در برخی موارد مانند ساختمانهای بااهمیت خیلی زیاد کمتر از ۴ طبقه، ملزم به استفاده از دیوارهای جداسازی هستیم. این موضوع در بندهای پ ۶-۱-۴  و  پ ۶-۲  از پیوست ۶ استاندارد ۲۸۰۰ بیان شده است.

وجود میانقاب باعث افزایش سختی و مقاومت سازه در برابر بارهای جانبی و کاهش شکل پذیری سازه میشود. با افزایش سختی سازه، پریود طبیعی سازه کاهش پیدا می کند و درنتیجه نیروی زلزله بیشتری را جذب خواهد کرد. علاوه برآن، تغییر سختی توسط میانقابها میتواند موجب تغییر مرکز سختی و در نتیجه تحمیل پیچش به سازه شود؛ لذا با این توضیحات میتوان نتیجه گرفت که درصورتیکه دیوار به صورت میانقابی اجرا شود، بایستی اثرات جانبی آن در رفتار سازه به نحو مناسبی لحاظ شود. استاندارد ۲۸۰۰ ویرایش چهارم، این موضوع را در کاهش پریود تجربی سازه در نظر می گیرد.

بدیهی است اگر طراح سازه اثر میانقاب را در قابها لحاظ کند و سختی سازه در محاسبه در نظر گیرد نیاز به اجرای وال پست و جداسازی دیوار ها از سازه نمی باشد.

 

         دپو وال پست منقطع ۵۰ سانتیمتری

اجرای دیوار در دهانه های مهاربندی :

در دهانه های مهاربندی در تمام ساختمانها، دیوار باید در جهت داخل صفحه از قاب سازه ای جداسازی شود. اجرای دیوار مهاربند یا با هرگونه تماس یا اتصال به مهاربند با توجه به اینکه مانع از عملکرد صحیح و رفتار مناسب مهاربند می شود ممنوع می باشد دیوار باید خارج از محور مهاربند و با جزییات جداسازی ارائه شده در پیوست ششم ۲۸۰۰ زلزله اجرا شود. در صورت نیاز می توان برای عدم نمایان بودن مهاربندها از دو دیوار در دو سمت مهاربندها که فاقد هر گونه اتصال و درگیری با مهاربند می باشد استفاده کرد و البته با رعایت جداسازی برای هر دو دیوار.

اتصال والپست و میلگردبستر:

وال پست منقطع(ناودانی منقطع) تولیدی این شرکت با سوراخهای ۴۵ درجه در بالها امکان جابجایی میلگرد بستر را به استادکار در بند دیوار می دهد. میلگرد بستر یا قلاب در زلزله در داخل این سوراخهای لوبیایی حرکت آزادانه خواهد داشت. (در محصول جدید سیف وال این نوع اتصال اصلاح شده است) لازم به ذکر است این والپستها باید حداقل توسط دو پیچ یا دو رولبولت (اتصال چرخشی) به ستون بتنی متصل گردند و در اسکلت های فلزی توس جوش سراسری جان بالا و پایین ناودانی منقطع متصل شوند. داخل وال پست ها باید به اندازه ۰/۰۱ ارتفاع دیوار از مصالح تراکم پذیر ضد رطوبت مانند پشم سنگ یا ینولیت پر شود. ( جهت جلوگیری از اثر میانقاب که توضیح داده شد)

رها کردن انتهای میلگرد بستر در داخل ناودانی منقطع یا والپست سراسری و وادار میانی نیز مطابق پیوست ششم ۲۸۰۰ زلزله مجاز است و در نتیجه نیازی به گیره و قلاب یا سوراخ لوبیایی کناری نمی باشد.

نکته ۱ :طبق نشریه ۷۲۹ ، حداکثر فاصله ناودانیهای منقطع از هم ۱.۵ متر میباشد.

نکته ۲ :در نواحی حفاظت شده تیر نباید هیچگونه قطعه اتصالی نصب شود. (دوبرابر ارتفاع تیر)

 

نکاتی در خصوص اندازه بال ناودانی منقطع:

مطابق نشریه ۷۲۹ ، حداقل طول همپوشانی نبشی یا ناودانی با دیوار ۳۰ میلیمتر میباشد. باتوجه به اینکه حداقل فاصله جداسازی از زیر سقف ۲۵ میلیمتر میباشد، مقدار بال ناودانی برای زیر سقفها  را می توان حداقل ۵۵ میلیمتر در نظر گرفت.

به طور مثال برای دیواری به ارتفاع ۳ متر حداقل ۳۰ میلیمتر برای همپوشانی ناودانی یا نبشی با دیوار و یکصدم ارتفاع که ۳۰ میلیمتر می شود برای مواد تراکم پذیر که مجموعا حداقل ۶۰ میلیمتر می شود، باید بال ناودانی در نظر گرفت.

مطابق نشریه۷۲۹، طول همپوشانی این قطعات با دیوار حداقل ۳۰ میلیمتر در نظر گرفته می شود که باتوجه به ضخامت حداقل مصالح تراکم پذیر ۳۰ ( میلیمتر)، حداقل عرض بال ناودانیها یا نبشی های روی ستون ها ۶۰ میلیمتر می باشد.

آیا در پیوست ۶ استاندارد ۲۸۰۰ جداسازی دیوارهای داخلی نیز موردبحث واقع شده است؟

در این پیوست ضوابط و نحوه اجرای دیوارهای داخلی با رعایت جداسازی مورد بررسی قرار گرفته است. در مورد نحوه اجرای این دیوارها در ادامه صحبت خواهیم کرد، اما آنچه در اینجا اهمیت دارد، لزوم جداسازی این دیوارها مشابه با دیوارهای پیرامونی است. دیوارهای داخلی نسبت به جابه جایی و شتاب حساس هستند و وقتی که از بالا و پایین ثابت می شوند، تحت اثر بارهای زلزله تغییر شکل داده و ممکن است موجب ترک خوردگی برشی وشکست شوند. همچنین نازک کاری دیوارها نیز دچار ترک یا جداشدگی می شوند.

از طرفی در بسیاری از موارد، تیغه ها به عنوان مهارجانبی برای تأسیسات مکانیکی و الکتریکی محسوب میشوند؛ لذا در صورت بروز خرابی در آنهاممکن است تأسیسات نیز آسیب ببینند. پس برای جلوگیری از این اتفاقات، تیغه های داخلی نیز نیاز به جداسازی دارند.

تفاوت اجرای والپست سنتی با وال پست های جدید مطابق پیوست ششم :

قبل از ابلاغ پیوست ۶ استاندارد۲۸۰۰، برای اجرای والپستها از نبشی های سرتاسری کنار ستون و متصل به زیر تیر برای مقابله با نیروهای خارج از صفحه استفاده می شد. پیش از انتشار این پیوست و در سال ۹۷، سازمان نظام مهندسی ضابطه ۸۱۹ را ارائه کرد که در این ضابطه، جهت اتصال المانهای والپست به اعضای بتنی از میخهای کاشت به صورت ضربه ای استفاده می کردند. همچنین باتوجه به بند ۳-۵-۷ استاندارد ۲۸۰۰، رگ آخر دیوار باید با فشار و ملات کافی به زیر سقف مهار می شد. 

در گذشته از نبشی های سراسری در کنار ستون با فاصله حدوداً ۵ سانتیمتر از آن استفاده می شد و در قسمت بالایی به زیر تیر به صورت مستقیم یا غیرمستقیم متصل می شد. اما این اتصال در نزدیکی ستون و اتصال در ناحیه حفاظت شده تیر است که در مباحث لرزه ای، هرگونه اتصال در این ناحیه توسط آیین نامه ها منع شده است. همچنین استفاده از نبشی کشی های سرتاسری کنار ستون باعث افزایش سختی سازه شده (ستون) و با فرضیات اولیه طراحی سازه مغایرت دارد. باتوجه به سختی این المانها و اتصال آنها به سازه، نیرو از سازه به نبشی ها منتقل شده و موجب کمانش نبشی ها میشوند. این موضوع در بیمارستان اسالم آباد غرب نیز با وجود اجرای صحیح سایر موارد اجرایی مشاهده شده بود. 

چند مزیت وال پست:

۱. کاهش مصرف مصالح: چون پروفیل‌ها به صورت منقطع نصب می‌شوند، مصرف فولاد و سایر مصالح کاهش می‌یابد.

۲. کاهش هزینه: با توجه به کاهش مصرف مصالح، هزینه کلی پروژه پایین می‌آید.

۳. افزایش انعطاف‌پذیری سازه: وال پست منقطع می‌تواند به سازه انعطاف بیشتری بدهد و از انتقال نیروهای شدید به دیوارها جلوگیری کند.

آیا  قیمت وال پست منقطع از نظر هزینه با صرفه است ؟

به طور قطع به یقین پاسخ این سوال مثبت و نسبت به قیمت والپست های سنتی که توسط نبشی ساخته می شوند با صرفه تر می باشند. برای مثال ساخت وال پست سنتی برای یک دیوار به ارتفاع سه متر نیاز به یک شاخه نبشی حداقل سایز ۴ دارد و حداقل ۲ کیلوگرم میلگرد یا تسمه و هزینه ساخت که مجموع این هزینه ها یقینا از سه ناودانی منقطع با قیمت بالا بیشتر می باشد. البته لازم به ذکر است که قیمت والپست منقطع کاملا به محاسبه و شرایط پروژه مرتبط می باشد.

ابعاد والپست های منقطع تولیدی:

ابعاد این والپست منقطع (ناودانی نسل جدید) با توجه به نقشه های ارائه شده مهندس محاسب سازه پروژه توسط شرکت SAFE WALL قابل تولید می باشد. همچنین با وارد کردن ابعاد مورد نیاز در بالا از قیمت وال پست جدید(قیمت روز وال پست منقطع) آگاه شوید.

در فروشگاه سیف وال شاهد بزرگترین و متنوع ترین لیست مقاطع از نظر ابعاد و جنس هستیم.

نکته مهم: والپست تولید شده توسط این شرکت به دلیل نوسان ابعاد بلوکهای تولیدی براساس ابعاد بلوک مورد استفاده کارفرما با حداکثر ۰/۵ سانتیمتر تولید می شود. لطفا در هنگام سفارش ابعاد دقیق بلوک را به همکاران ما اعلام بفرمایید.

وال پست سراسری یا ناودانی سراسری یا وادار یکطرفه:

به منظور پایداری و ایستایی دیوار در برابر نیروهای خارج از صفحه والپست سراسری انتهای دیوار آزاد و بازشو یا والپست ناودانی سراسری یا وادار کناری و یا وادار کنار بازشو مورد استفاده قرار می گیرد. والپست سراسری یا وادار یکطرفه برای طول دیوار بیشتر از ۱/۵ متر کنار بازشو ها و کنسول ها قرار می گیرد. ابعاد تولید والپست آماده متناسب با نیاز پروژه قابل ساخت و سفارش است. 

اتصال والپست انتهای دیوار آزاد یا والپست ناودانی سراسری یا وادار انتهایی با بال ۷ سانتیمتر و کنار بازشوها وادار یکطرفه با بال ۵ سانتیمتر تولید می گردد. اتصال کف والپست به صورت مفصلی  با پلیت و اتصال بالایی غلطکی با پروفیل کشویی می باشد.

اساسا در نقاطی که دیوار باید از قاب جدا گردد مانند انتهای دیوار یا گوشه ها (کنج ها) باید از والپست انتهای دیوار آزاد با بال ۷ سانتیمتر استفاده گردد. در نقاطی که والپست در میان قاب قرار دارد و باید درون دیوار عملکرد داشته باشد مانند کنار بازشوها(مانند پنجره ، …) از وال پست کنار بازشو استفاده میگردد که دارای بال ۵ سانتیمتر است.

همانطور که گفتیم اتصال بالای والپست های سراسری کنار بازشوها باید به صورت غلطکی باشد با پروفیل کشویی و اتصال والپست دیوار سر آزاد یا کنج ها  باید به صورت تلسکوپی اجرا گردد.

مقایسه قیمت با روش سنتی:

قیمت وادار کناری یا وادار انتهای آزاد در مقایسه با نبشی سایز ۵ به بالا مناسب و به صرفه تر خواهد بود. ضمن اینکه ناودانی های سراسری عملکرد بهتر و نصب اصولی و ساده تری نسبت به ساخت وادار با نبشی می باشد. به طور خلاصه آنالیز قیمت و مقایسه بسیار وابسته به نوع پروژه و محاسبات مهندس محاسب پروژه می باشد و نمی توان مقدار دقیقی ارائه نمود.

تبصره مهم:

مطابق بند پ ۶-۱-۴-۲-۳  پیوست ششم استاندارد ۲۸۰۰ زلزله در دیوارهای خارج قاب ، وادارهای دو انتهای دیوار باید در برابر حرکت جانبی در هر دو جهت مقید (به صورت اتصال تلسکوپی) شوند و به دیوار اجازه حرکت داده شود. در این حالت جزییات اتصال دیوار به این وادارها مانند اتصال به ستون ها می باشد در این فاصله جداسازی ۱٪ بین وادار و دیوار باید رعایت شود.

بدیهی است والپست انتهای دیوار آزاد یا وادار یکطرفه نیاز به پر کننده (مصالح تراکم پذیر) در ۰/۰۱ ارتفاع مانند ینولیت ، پشم سنگ دارد و وال پست کنار بازشو نیاز به پر کننده(مصالح تراکم پذیر) ندارد.

وال پست های تولیدی در این مجموعه به صورت یک تکه تا طول ۳۶۰ سانتیمتر بدون جوش با بالهای سوراخدار می باشند.(سفارشی) همچنین جوشکاری وادارهای میانی  و والپستهای سراسری این شرکت توسط دستگاه جوش CO2 جهت تولید با کیفیت بالاتر انجام می پذیرند.

تنش سطحی در جوشکاری فلزهای مختلف و به خصوص فولاد باعث می شود تا نفوذ کمتری در جوش ایجاد شود. تحقیقات و تجربه متخصصین نشان داد که استفاده از گاز CO2 این تنش را تا حدود زیادی کم می کند و نفوذ بیشتری را در اتصال ایجاد می کند. یکی دیگر از نکات مهم در جوشکاری به روش CO2 این است که با متمرکز کردن حرارت قوس، می توان نفوذ بسیار بیشتری را ایجاد کرد. باید به این نکته توجه کنید که نفوذ بیشتر در جوشکاری باعث بهبود کیفیت در جوشکاری شده و استحکام بیشتری را نیز به همراه خواهد داشت.

دیوارهای متقاطع:

دیوارهای داخلی در قسمتهایی با دیوارهای خارجی یا سایر دیوارهای داخلی متقاطع هستند. این دیوارهای در گذشته یا به هم قفل و بست میشدند (هشتگیر کردن) و یا به هم چسبانده می شدند. درواقع تصور بر این بود که با این کار عملکرد آنها بهتر میشود. پیوست ۶ استاندارد ۲۸۰۰ توصیه کرده است تا از این روشها استفاده نشود.

دلیل این توصیه را در دو قسمت مورد بررسی قرار خواهیم داد.

الف) تأثیر نیروهای جانبی:

وقتی به یک دیوار پیرامونی نیروی عمود بر صفحه وارد شود، این نیرو به صورت نیروی داخل صفحه در دیوار متقاطع با دیوار پیرامونی یا دیوار داخلی خواهد بود. درنتیجه یک قطر دیوار داخلی تحت فشار و قطر دیگر تحت کشش خواهد بود. در اثر بروز تنشهای کششی، دیوار ترک خورده و آسیب می بیند.

ب) تأثیر نیروهای ثقلی:

بعد از بهره برداری سازه و بارگذاری ثقلی سازه، ایجاد خیز در المانهای افقی مانند تیر یا سقف اجتنابناپذیر است. باتوجه به اینکه دیوارهای پیرامونی در داخل قاب قرار می گیرند و زیر تیر هستند، ولی دیوارهای داخلی زیر سقف قرار می گیرند، در اثر اختلاف خیز تیر و سقف به دلیل سختی آنها، دیوار ترک می خورد. (درصورتیکه دیوارها به هم چسبانده یا هشتگیر شوند.) تأثیر نیروهای ثقلی در مقایسه با نیروهای جانبی کمتر میباشد، ولی حتماً باید این موضوع مدنظر قرار گیرد.

توجه : تأکید بیشتر آیین نامه تقاطع دیوار پیرامونی با داخلی است، حال آنکه در تقاطع دو دیوار داخلی نیز ممکن است بروز ترک را شاهد باشیم.

استفاده از وادار در محل اتصال دو دیوار متقاطع

 در این روش یک وادار یکطرفه (ناودانی سراسری) در محل تقاطع دو دیوار اجرا میشود و عملکرد دو دیوار نسبت به هم جدا میشود. اتصال این وادار از نوع تلسکوپی بوده و فاصله بین وادار و دیوار متقاطع با مصالح تراکم پذیر پر می شود.( این روش نسبت به روش استفاده از بست ارتجاعی هزینه بالایی دارد).

وال پست وادار میانی:

در صورتی که طول دیوار از مقادیر مجاز بر اساس طراحی (حداکثر ۴ متر) بیشتر شود، از عضو قائم با مقاطع فولادی(وال پست وادار میانی یا والپست اچ) به عنوان تکیه گاه جهت مهار خارج از صفحه دیوار و اجزای مسلح کننده آن استفاده می شود.(والپست وادار میانی) قیمت وادار میانی را میتوانید با درج ابعاد مورد نظر در قسمت بالا بدست آورید. فروش وال پست در فروشگاه سیف وال در تمامی ابعاد.

والپست وادار میانی (والپست اچ) باید به نحو مناسب به کف سازه با اتصال به صورت مفصلی متصل شود. اتصال آن زیر تراز سقف باید در راستای داخل صفحه به صورت کشویی (اتصال غلطکی) باشد تا امکان جابجایی درون صفحه دیوار فراهم شود.والپست میانی باید بتواند به اندازه ۰/۰۱ ارتفاع قاب سازه ای در داخل ناودانی کشویی (اتصال غلطکی) از هر طرف نوسان یا حرکت داشته باشد. میلگردهای بستر نیز باید داخل سوراخهای بالهای وال پست میانی قلاب شده یا توسط گیره و قلاب به جان متصل گردند.

مطابق بند پ ۶-۱-۴-۲-۴ در دیوار با ارتفاع بیش از ۳/۵ متر باید با استفاده از عضو افقی با مقطع فولادی یا بتنی (تیرک) و یا وادار افقی ارتفاع آزاد دیوار را کاهش داد.

مطابق بند ۸-۳-۵-۱  مبحث هشتم مقررات ملی ساختمان حداکثر ارتفاع مجاز دیوار غیر سازه ای از تراز کف مجاور ۳/۵ متر یا سی برابر عرض دیوار می باشد ، در صورت تجاوز از این حد باید با استفاده از مهارهای افقی مناسب مانند کلاف این الزام محقق شود. ( پیوست ششم استاندارد  ۲۸۰۰ مقدم تر است )

طول آزاد دیوار غیر سازه ای بین دو پشت بند یا کلاف نباید از ۴۰ برابر عرض دیوار و یا ۵ متر بیشتر باشد، در غیر اینصورت لازم است با تعبیه مهار قائم مانند کلاف یا پشت بند در طول دیوار این الزام محقق شود. مهار قائم باید در تمام ارتفاع دیوار به طور پیوسته ادامه یافته و به نزدیک ترین عناصر افقی سازه ای مهار شود.

مطابق پیوست ششم فواصل وادارها را می توان بر پایه محاسبه ظرفیت خمشی پانل دیوار با فرض شرایط تکیه گاهی لبه ها و با اعمال بار وارد بر دیوار تعیین نمود. باید توجه نمود که جزییات ارائه شده در این پیوست شرایط مفصلی را تامین می کند. این کنترل برای دیوارهای بلوکی به صورت دال دوطرفه بر اساس ضابطه شماره 819 مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی انجام می شود. بدیهی است دیوار بلوکی در فاصله بین وادارها با میلگرد بستر یا تسمه های فولادی مسلح می شود.

اتصال وادار افقی:

اجرای وادار افقی باید همزمان با چیدن دیوار صورت پذیرد. یعنی ابتدا دیوار زیر وادار افقی (تیرک) را می چینیم، سپس وادار را روی آن طوری قرار می دهیم که تکیه گاه کافی به دیوار زیرین خود داشته باشد. در نهایت دیوار بالای تیرک را اجرا می کنیم. دلیل اینکه باید تیرک کاملا روی دیوار زیرین خود قرار بگیرد این است که پیوست ششم استاندارد 2800 اجازه تحمل بار ثقلی برای وادار افقی را نداده است.

برای جلوگیری از انتقال نیرو به ستون، اتصال وادار افقی به ستون ممنوع می باشد؛ زیرا باعث تشکیل پدیده ستون کوتاه می شود. بدین منظور به عنوان یک روش مناسب و پیشنهاد شده توسط پیوست ششم استاندارد 2800، ناودانی هایی را به عنوان نشیمن برای تیرک در نظر می گیریم و به ستون متصل می کنیم. ناودانیها به ورقهای فلزی تعبیه شده روی ستون جوش می شوند. انتهای وادار افقی باید حداقل 3 سانتیمتر یا یکصدم ارتفاع از ستون فاصله داشته باشد تا بتواند حرکت آزادانه داشته باشد. مقدار این فاصله مشابه فاصله دیوار از ستون باید محاسبه شده و رعایت شود. برای نگهداریی بلوکهای بالا وپایین دیوار می توان از نبشی و ناودانی نگهدارنده استفاده کرد.

در دیوارهای خارجی روی سطح وادار باید به وسیله پشم سنگ ضد رطوبت برای عایق بندی پوشانده شود و بر روی آن یک لایه مش الیاف یا رابیتس(در جهت عمود بر وادار) برای جلوگیری از ترک خوردگی نازک کاری اجرا شود. بدیهی است اجرای پوشش ضد زنگ قبل از نصب بر روی تمام قطعات الزامیست.

مقایسه وادار میانی با الیاف شیشه:

مطابق پیوست ششم استاندارد 2800 زلزله بند پ6-1-4-2-11-1 استفاده از الیاف شیشه بجای وادار میانی مجاز می باشد. با توجه به قیمت الیاف شیشه موجود در بازار فعلی به ظاهر از لحاظ هزینه تمام شده مناسب تر از وادار میانی می باشد. اما متاسفانه هیچ کدام از الیاف تولید شده یا به عبارت بهتر وارد شده در ایران مغایر با استانداردهای پیوست ششم 2800 زلزله می باشد. مطابق این استاندارد عنصر زیرکونیوم موجود در این الیاف نباید کمتر از 16 درصد باشد تا بتواند در محیط قلیایی دیوار مقاومت نماید که در صورت رعایت این بند مسلما قیمت تمام شده الیاف شیشه از قیمت والپست اچ بالاتر می باشد. نتیجه خرید وادار میانی مطمئن تر و به صرفه تر از خرید الیاف شیشه می باشد.

قیمت وادار میانی(والپست اچ) کاملا وابسته به شرایط پروژه و محاسبه ابعاد آن مرتبط می باشد.

کشویی وادار یا کشویی وال پست:

مطابق بند آیین نامه پیوست ششم اتصال بالای وادار میانی باید توسط کشویی وادار میانی و U سراسری مهار گردد . این اتصال باید به صورت غلطکی در جهت قاب دیوار باشد. لازم به ذکر است به دلیل ایجاد بار نقطه ای در محل اتصال کشویی مذکور باید با حداقل ضخامت 4 میلیمتر ساخته شود.والپست میانی (وادار میانی) باید بتواند به اندازه ۰/۰۱ ارتفاع قاب سازه ای در داخل کشویی وادار میانی و U سراسری (اتصال غلطکی) از هر طرف نوسان یا حرکت داشته باشد.

مطابق بند پ ۶-۱-۴-۲-۱ پیوست ششم استاندارد ۲۸۰۰ زلزله  وادار باید به نحو مناسبی به کف سازه با اتصال به صورت مفصلی متصل شود ولی اتصال آن در زیر تراز سقف باید در راستای داخل صفحه به صورت کشویی باشدتا امکان جابجایی درون صفحه دیوار فراهم شود.

کلیه قطعات تولید شده دارای سوراخ لوبیایی شکل جهت نصب با رولبولت به تیر یا ستون می باشند.(لوبیایی شکل بودن سوراخها به نصاب امکان رگلاژ کردن قطعه والپست را روی تیر یا ستون به هنگام نصب را می دهد.

هنگام زلزله یک طبقه نسبت به طبقه دیگر جابه جایی نسبی دارد. در این صورت اگر دیوار به زیر تیر یا سقف متصل باشد و جداسازی صورت نگرفته باشد، در اثر جابه جایی نسبی، بالای دیوار که به تیر یا سقف متصل است آزاد شده و در سیکل های بعدی زلزله فرو میریزد. در واقع در صورت جداسازی دیوار، دیگر مفصل پلاستیک در بالای دیوار ایجاد نخواهد شد و بالای دیوار دارای تکیه گاه مفصلی است. همچنین در صورت عدم جداسازی دیوار از زیر تیر یا سقف، سختی دیوار بر سختی تیر می افزاید و از تشکیل مفصل پلاستیک در تیرها جلوگیری می کند.

 

علاوه برآن، اگر اجازه حرکت در داخل صفحه به دیوار داده نشود، باتوجه به فرضیات تحلیل و طراحی قاب خمشی که اتصال صلب را بدون تغییر زاویه قاب در نظر می گیریم یا به عبارت بهتر زاویه کنج ۹۰ درجه باقی می ماند، اعمال نیرو به کنج دیوار موجب خرابی آن شده و عکس العمل این نیرو نیز موجب آسیب به تیر یا سقف می شود.

مطابق نشریه ۷۲۹، فاصله مرکز تا مرکز قطعات اتصال ناودانی یا نبشی، نباید از ۱/۵ متر تجاوز کند. در اشکال زیر دیوار میتواند عمود بر صفحه آزادانه حرکت کند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *